منشی ها در مطب ها، مراکز تشخیص، بیمارستان ها و دیگر مراکز حوزه درمانی اصولاً اولین کسانی هستند که به نیازهای بیماران پاسخ می دهند و پل ارتباطی مؤثّر میان بیماران و پزشکان به شمار می روند. از آنجا که اولین احساس، تأثیر و برخورد انسان ها، در قضاوت و رفتار بعدی آنان بسیار موثّر است، توانایی منشی ها در تعامل با مراجعین بسیار اهمیت دارد. در این مطلب به معرفی برخی از مهم ترین نکات در ارتباط با استخدام ، شرح وظایف ، توانمندی ها و چگونگی اخراج منشی در مرکز ، میپردازیم
اولین برخورد
وقتی شخصی را برای اولین بار می بینید، نکات مثبت و منفی که از او مشاهده می کنید معیار ارزیابی و قضاوت شما از آن فرد خواهد بود و این اثر هم به قدری قوی است که یک تاثیر بلند مدت از شخص در ذهن مخاطب برجای خواهد گذاشت. حالا فرض کنید بیماری برای اولین بار به مرکز شما مراجعه میکند. اگر رفتار منشی با بیمار مناسب نباشد، بیمار قضاوت بدی درباره کل کلینیک شما خواهد داشت. مهم هم نیست که قضاوت او صحیح است یا خیر! ولی اتفاقی که خواهد افتاد این است که او دیگر به مطب شما مراجعه نخواهد کرد که شما یا منشی فرصت کنید ذهنیت او را نسب به خودتان تغییر دهید.
تاثیر منشی بر کسب و کار مرکز درمان و تشخیص شما
* آیا دوست دارید یک منشی مطب زحمات چندین ساله شما را به باد دهد؟ * آیا دوست دارید به خاطر رفتار نامناسب منشی شما، بیمارانتان ذهنیت بدی نسبت به شما پیدا کنند؟ * آیا دوست دارید درصد قابل توجهی از تماس های تلفنی مرکز شما به ویزیت حضوری منجر نشود؟ * آیا دوست دارید هر روز انرژی ذهنی تان به خاطر سروکله زدن با یک منشی غیرحرفه ای هدر رود؟
قطعاً هیچ پزشکی دوست ندارد این پیامدهای تلخ را در مطب خود تجربه کند. بنابراین نیاز است در استخدام منشی مطب دقت کافی را داشته باشید.